Orbán, a május végi fagyosszent Posted április 7, 2017

Off

Kevesen tudják, hogy a május eleji fagyosszenteknek van egy negyedik társuk, a hónap végén érkező Orbán.

Ha Orbán nap körül hűvösre fordul az idő, akkor az az éppen virágzó szőlőben kárt tehet. A szőlősgazdák különös figyelemmel kísérték ennek a napnak az időjárását. Ha Orbán segített és megvédte a szőlőt a fagytól, akkor szobrához a gazdák köszönetképpen bort vittek. Ellenben ha elfagyott a szőlő és ezért gyenge termés volt kilátásban, az Orbán szobor látta kárát: megvesszőzték, leköpték, nagymamám elmesélése alapján a “serbli tartalmával leöntötték”.

DSCN0781

De ki is volt szent Orbán?
I. Orbán pápa római születésű, 222-230. között, sorrendben a 17. pápaként uralkodott. A vallás elterjesztése érdekében jelentős erőfeszítéseket tett, sok embert megtérített. A római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyháznak is szentje. Ünnepe május 25., a szőlő, a szőlőművelők, kocsmárosok és kádárok védőszentje.

1771-ben Andrássy gróf Rómában járt, és a jó kis tokajit kortyolgatva elmesélte, mennyire kiszámíthatatlan az aszú szőlő termése, milyen nagyban függ a május végi időjárástól, hogy terem-e aszúbor készítésére alkalmas szőlő. Vélhetően a finom tokaiji bor meggyőzte a pápát arról, hogy ezt a bort érdemes lenne minden évben hordóba tölteni, mert az akkor Ersteinben, az elzászi borvidéki városkában található szent Orbán ereklyéket hiatalosan, írásba foglaltan Andrássy grófnak adományozta. Így került az ereklye Magyarországra, amit lassan 250 éve Monokon őriznek.

Orbán napjához kötődő megfigyelések, népi mondások:
– Ha Orbán napja szép, akkor bő lesz az esztendő.
– Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.
– Ha Orbán nevet, a szőlő sír.

DSCN0783

Orbán szobor a Bence-hegyen