Télűzés a mohácsi busókkal Posted február 16, 2015

Off

A Velence Korzó biztosított igényes környezetet az I. Velencei Farsangi Forgatagnak, melynek kiemelt vendégei a mohácsi sokác közösség busói voltak.

 

A hegyen még hóval tartotta magát a tél, de a város már napos idővel fogadta a télűzésre összegyűlt sokaságot.

RIMG0485copy    RIMG0486copy    RIMG0487copy

A felvonulás a busók vezetésével a Zöldliget Általános Iskolától indult. Útközben az óriási kereplőiket szorgalmasan forgatták, hogy megijesszék és elűzzék a telet. A résztvevőktől előzetesen csak ennnyit kértek a szervezők: mindenki hozzon magával zajkeltő eszközt, amit aztán lehetett használni! A felvonulást a busók színpadi tánca követte. Utána kicsit eloszlott a tömeg a sokféle látnivaló között, de látnivalóan sokan gyűltünk össze.

RIMG0457    RIMG0459

Tudtam, hogy hosszas, alapos előkészítés előzte meg az I. Velencei Farsangi Forgatagot, mégis még engem is meglepett a tömeg. Az igazi meglepetés mégis akkor ért, amikor a Korzó épületébe léptem – azaz amikor a Korzó épületébe léptem volna. Oda ugyanis már csak szépen, oldalazva lehetett bejutni és tovább haladni.  Nem csoda, hiszen a színpad folyamatosan változó, érdekes programokat nyújtott a Class FM-ből ismert Rákóczi Ferenc vezetésével.

RIMG0463

Jelmezes felvonulás, tántanítás, tánc, arcfestés, álarc- és rajzkiállítás tette színessé a programot.

RIMG0471copy    RIMG0464

Az emeleti kézműves termékek vásárában a pihe-puha textilpárnák és kiegészítőktől kezdve a csuhédíszig széles kínálat fogadta az érdeklődőket.

RIMG0466copy

A helyi termelők bio élelmiszereiből kóstolásra is volt lehetőség, aszalványok, mézek, sajtok különlegességeit lehetett megízlelni és megvásárolni.

RIMG0484

A szabadban felállított sátorban, a Polgármester Konyhájában mindenkit vendégül láttak egy kis harapnivalóval, forralt borral.

RIMG0470

A felesleges kalóriák elégetéséhez a táncház és a tánctanulás biztosított mozgási lehetőséget.

 

RIMG0490

A tél jelképes elégetésére jókora máglyát készítettek.

RIMG0489copy    RIMG0498    RIMG0495

Meggyújtására naplemente után került sor.

Utána folytatódtak a színpadi programok, a tánchoz a The Black Birds együttes adta a zenét. Az este folyamán tombolahúzásra is sor került. A számos nyereményt a város lakói és vállalkozói ajánlották fel.

A szép számmal jelenlévő busók mindent megtettek azért, hogy ne csak a városból, hanem az egész Velencei-tó környékéről is elkergessék a hideget, a telet.

Reméljük, a jól sikerült mulatság mellett a télűzés is jól sikerült! Jöhet a meleg, jöhet a nyár! 🙂